Gevulde wijnbladeren

 

Ingrediënten:

200 gram wijnbladeren

3 eetlepels pijnboompitten

200 gram (zilvervlies)rijst

2 uien

4 tenen knoflook

3 grote tomaten

4 takjes peterselie

4 eetlepels olijfolie

2 – 3 theelepels sambal oelek

1 theelepel gedroogde munt

½ citroen

1 tomaat

 

Bereiding:

Kook verse druivenbladeren drie minuten, tot ze buigzaam zijn. Wijnbladeren op zuur (Sarma) enkele uren weken in koud water en tussendoor het water verversen. Verwijder de steeltjes.

Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin.

Was de rijst.

Maak de uien en de knoflook schoon en snijd dit klein.

Dompel de tomaten in kokend water en ontvel ze. Snijd de tomaten klein.

Hak de peterselie klein.

Fruit de uien en de knoflook in de helft van de olie zacht. Voeg de rijst toe met een kopje water. Laat de rijst in ca. 5 minuten het water opnemen. Maak de rijst op smaak met de peterselie, wat citroensap, de sambal, de munt en een beetje zout. Meng de pijnboompitten er door.

Leg de wijnbladeren plat voor je. Schep er een beetje vulling op. Vouw ze dicht tot rolletjes van 5 cm lang en 1 à 2 cm dik. Leg ze met de naad naar beneden in een pan met een dikke bodem.

Was de overgebleven tomaat en snijd hem in plakken. Was de citroen en snijd hem in plakken.

Leg de tomaat en de citroen op de dolma. Giet er de andere 2 eetlepels olijfolie over en voeg zoveel water toe dat de dolma half onder staan.

Breng de dolma aan de kook, verlaag het vuur daarna en laat het gerecht nog 45-50 minuten koken.

Serveer de dolma met citroensap, halfvolle yoghurt (3,5% vet), een salade en bruin brood.. U kunt er ook voor kiezen om twee verschillende salades te maken.

 

Tips

• Vervang witte rijst door zilvervliesrijst. Zilvervliesrijst bevat veel meet vitamines, mineralen en vezels dan witte rijst.

• Volle Turkse yoghurt in de blauwe verpakking bevat 10% vet. Vervang volle yoghurt door halfvolle yoghurt in de groene verpakking.

• Te veel vet in de voeding kan zorgen voor overgewicht.

Turkse keuken
Turkse keuken - dolmaGevulde wijnbladerenVegetarisch bijgerecht. Ook te bereiden met aubergines, paprika of koolbladeren.

Koken - leefstijl - diabetes

Je kunt de kans op diabetes verkleinen! Doe de Diabetes Risicotest