Doksa met rijst en dhal

Voor 4 personen

 

Ingrediënten voor de doksa:

1 kg doksa in kleine stukken gehakt

2 uien

3 eetlepels masala

3 eetlepels olie

5 teentjes knoflook

3 pepers

1 - 2 zakken soepgroente

 

Bereidingswijze

Verwijder van de stukken doksa het vel.

Maak de uien schoon en snijd ze klein.

Verwarm de olie in een wok of braadpan en bak hierin de rode kleur van het vlees.

Fruit de masala en de uien mee en pers de teentjes knoflook er boven uit. Blijf goed door elkaar scheppen en voeg na ongeveer 15 minuten half kopje water toe.

Sluit de pan met de deksel en laat de doksa op een laag pitje sudderen.

Was de pepers en snijd ze eventueel grof. Voeg na een uur de pepers en de soepgroente toe. Doe indien nodig nog een beetje meer water in de pan en sluit de pan af met de deksel. Afhankelijk van de grootte van de stukken zal het dan snel gaar zijn.

 

Ingrediënten voor de dhal:

1 kopje linzen

2 teentjes knoflook

1 theelepel djahé of een stukje verse gember

1/3 theelepel koenjit

1 ui

2 tomaten

3 gedroogde rode pepers

1 theelepel djinten ( gemalen komijnzaad)

2 eetlepels vloeibare margarine of olie

1 snufje garam masala

 

Bereidingswijze

Spoel de linzen af. Maak de knoflook schoon en snijd de teentjes klein.

Kook de linzen in 2 kopjes water met de knoflook, een beetje zout, de djahé en de koenjit op een laag vuur totdat de linzen gaar en zacht zijn.

Maak de ui schoon en snijd hem in stukken. Was de tomaten en snijd ze in parten.

Verwarm de margarine of olie en fruit hierin de verkruimelde pepers en de djinten.

Bak de stukken ui mee. Blijf omscheppen totdat de ui begint te bruinen, voeg dan de tomaat toe en bak dit nog een paar minuten.

Voeg als laatste de gekookte linzen toe en laat nog 5 minuten sudderen.

Meng er eventueel korianderblad door.

 

Rijst:

1 - 2 kopjes zilvervliesrijst

1 - 2 kopjes witte rijst

Doe de 2 rijstsoorten in een zeef en was de rijst. Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking gaar.

Schenk wat dahl over de rijst, leg er stukken doksa bij en eet er per persoon 200 gram kousenband of sperziebonen bij.

 

Tips

• Eet minimaal 200 gram groenten per persoon per dag. Diepvriesgroenten of groenten uit blik zijn ook een goede keuze.

• Het vel van doksa bevat veel en verkeerd vet. Neem daarom het vel van de doksa.

Hindoestaanse keuken
hindoestaanse keuken - Doksa met rijst en dahlDoksa met rijst en dhalEend bereid met groente geserveerd met rijst en linzensaus.

Koken - leefstijl - diabetes

Je kunt de kans op diabetes verkleinen! Doe de Diabetes Risicotest