Roti

Voor ca. 6 - 8 personen

 

Ingrediënten voor de roti:

300 gram gele spliterwten

4 teentjes knoflook

2 eetlepels gemalen komijnzaad,

750 g volkorenmeel

4 theelepels bakpoeder

2 eetlepels olie

 

Bereidingswijze

Spoel de spliterwten af en zet ze op met zoveel water dat ze onder staan. Kook de erwten halfgaar in ongeveer 20 minuten.

Laat de spliterwten uitlekken in een vergiet of zeef en maal ze fijn in de keukenmachine.

Doe de gepureerde erwten in een schaal en pers de teentjes knoflook er boven uit. Voeg de gemalen komijn, peper en wat zout toe. Meng het goed door elkaar.

Meng het volkorenmeel met het bakpoeder in een kom en voeg 6 dl water toe. Kneed dit tot een zacht deeg dat niet meer aan je handen plakt . Maak van het deeg balletjes van 5 cm. .

Bestuif het schone aanrecht met bloem en pak een balletje. Druk met je duim een kuiltje in het deegballetje en doe hierin een volle eetlepel van de afgekoelde erwtenpuree. Vouw dan het balletje in een draaiende beweging dicht. Herhaal dit met de andere balletjes.

Rol ze met de deegroller uit tot flinke maar niet al te dunne pannenkoeken. Stapel ze op met wat bakpapier ertussen zodat ze niet aan elkaar plakken.

Verhit een grote koekenpan zonder olie. Leg de roti in de pan en smeer met een kwastje ondertussen de bovenkant in met een klein beetje olie. Draai de roti dan direct om en smeer de andere kant in. Bak de roti aan beide zijden goudgeel tot ze even bol gaat staan, net als een pannenkoek. In totaal is de baktijd per roti ongeveer 5 minuten.

 

Ingrediënten voor de rotimix:

6 kleine aardappelen

600 gram kousenband of dunne sperzieboontjes

1 grote ui

4 teentjes knoflook

1 rood pepertje

500 gram tofu

2 eetlepels olie

4 eetlepels kerrie (Masala)

2 kleine blikjes tomatenpuree

2 maggiblokjes

 

Bereidingswijze

Schil de aardappelen en snijd iedere aardappel in zes stukjes. Kook de aardappelen in een laagje water van ongeveer 2 cm in 8 minuten bijna gaar. Houd tijdens het koken de deksel op de pan.

Was de kousenband. Verwijder van de kousenband de puntjes en snijd ze in stukken. Kook de kousenband in ca. 15 minuten gaar. Gebruik hiervoor een klein laagje water en houd de deksel op de pan.

Giet de gare aardappelen en de boontjes af.

Maak de ui en de knoflook schoon en snijd ze klein.

Was het pepertje en verwijder de steel. Snijd het pepertje klein.

Snijd de tofu in blokjes.

Bak de blokjes tofu in de hete olie bruin. Fruit de ui, de peper en de knoflook kort mee.

Fruit het kerriepoeder even mee.

Voeg de tomatenpuree toe en verkruimel de maggiblokjes hierover.

Giet er 6 dl water bij en laat dit even zachtjes koken.

Voeg de aardappelen en de boontjes toe en warm dit nog even mee.

 

Tips

• Gebruik volkorenmeel voor de roti. Volkorenmeel bevat veel meer vitamines en vezels dan witte bloem.

• Maggiblokjes bevatten veel zout. Gebruik daarom geen extra zout in het gerecht. Teveel zout is slecht voor uw bloedvaten.

Hindoestaanse keuken
hindoestaanse keuken - vegetarische rotiRotiRoti met groente en tofu. Ook te bereiden met kip of vlees.

Koken - leefstijl - diabetes

Je kunt de kans op diabetes verkleinen! Doe de Diabetes Risicotest