Gehaktballen met magere jus

Voor 4 personen

 

ingrediënten:

1 sneetje volkorenbrood

2 eetlepels halfvolle melk of magere yoghurt

1 ui

300 gram mager rundergehakt

gehaktkruiden met minder zout of peper, nootmuskaat

2 – 3 eetlepels vloeibare margarine

1 – 2 tomaten of 1 eetlepel tomatenpuree

 

Bereiding:

Scheur het brood in stukken en week het in de melk of de yoghurt.

Maak de ui schoon en snijd hem klein.

Maak het gehakt aan met het geweekte brood, wat ui, gehaktkruiden of peper, nootmuskaat en weinig zout.

Vorm er 4 gehaktballen van.

Laat de margarine in een braadpan heet worden. Braad de gehaktballen hierin aan alle kanten bruin.

Was de tomaten en snijd ze in stukken.

Bak de rest van de ui en de tomaten of de tomatenpuree kort mee met het gehakt.

Giet 2 dl water in de pan en laat de gehaktballen met een deksel op de pan in 20 minuten verder gaar worden.

 

Extra tips

• Gehaktkruiden bevatten vaak veel zout. Er zijn ook kruiden zonder zout. Dit staat op de verpakking. Teveel zout is niet goed voor hart en bloedvaten.

• Olie en vloeibare margarine uit een fles bevatten onverzadigde vetten. Deze vetten zijn ok.

Hollandse keuken
Hollandse pot, broccoili met aardappelen en een gehaktbalHollandse pot met gehaktbalAardappels, vlees en groente met een magere jus.

Koken - leefstijl - diabetes

Je kunt de kans op diabetes verkleinen! Doe de Diabetes Risicotest