Stamppot boerenkool met rookworst

Voor 4 personen

 

Ingrediënten:

1¼ kg aardappelen

800 gram gesneden boerenkool (of 800 gram diepvriesboerenkool of 1 kg verse boerenkool)

1 magere rookworst

ca. 2 dl halfvolle melk of bouillon

4 augurken

2 eetlepels zilveruitjes

 

Bereiding:

Schil de aardappelen en snijd ze eventueel in gelijke stukken. Breng de aardappelen met de boerenkool in ca. 3 cm water aan de kook. Laat dit 10 minuten koken. Leg de rookworst er op en kook het geheel in nog 15 minuten verder gaar.

Snijd de augurken klein. Halveer eventueel de zilveruitjes.

Neem de rookworst uit de pan.

Breng de melk of bouillon aan de kook. Stamp de aardappelen met de boerenkool fijn. Maak er met de hete melk, peper, wat nootmuskaat en weinig zout een lekkere stamppot van.

Snijd de rookworst in plakken. Geef de rookworst en de augurken en zilveruitjes bij de stamppot.

 

Extra tips

• Vlees bevat veel calorieën. Per dag heeft u 75 gram vlees of een vleesvervanger nodig. U kunt bij dit gerecht ook voor gehakt, slavinken of saucijsjes kiezen. Giet dan na het bakken het vet uit de pan of schep het vet eruit.

• Aardappelpuree uit een pakje bevat vaak veel zout. Teveel zout is niet goed voor hart en bloedvaten. Het is gezonder en goedkoper om zelf aardappelpuree te maken.

Hollandse keuken
Holladser kan bijna niet, boerenkool met rookworstStamppot boerenkoolBekende Hollandse stamppot met magere rookworst en alternatief voor spekjes.

Koken - leefstijl - diabetes

Je kunt de kans op diabetes verkleinen! Doe de Diabetes Risicotest