Guvec

 

Ingrediënten:

500 gram mager lamsvlees

500 gram tomaten

4 aardappelen

2 uien

2 teentjes knoflook

1 grote aubergine

1 grote courgette

10 groene Turkse pepers

olijfolie

2 blikjes tomatenpuree

1 Turkse rode peper

gedroogde munt

oregano

 

Bereiding:

Snijd het vlees in flinke dobbelstenen. Verwijder eventueel het vet.

Ontvel de tomaten, ontdoe deze van de zaadlijsten en snijd de tomaten in stukken.

Schil de aardappelen en snijd ze in stukken.

Maak de groente schoon en snijd alles in grove stukken.

Verwarm de olie in de pan of pot en braad hierin het lamsvlees aan. Voeg de uien toe en bak ze zachtjes ca. 5 minuten mee.

Doe de tomatenpuree erbij en laat dit een paar minuutjes meebakken. Voeg dan de overige ingrediënten toe en kruiden naar smaak en een kopje water. Dek de pot/pan af en laat alles in ongeveer een uur zachtjes gaar stoven.

 

Rijst:

1 - 2 kopjes zilvervliesrijst

1 - 2 kopjes witte rijst

Doe de 2 rijstsoorten in een zeef en was de rijst. Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking gaar.

 

Tips

• Vervang witte rijst door zilcvervliesrijst of neem half witte rijst en half zilvervliesrijst. Zilvervliesrijst bevat veel meer vitamines, mineralen en vezels dan witte rijst.

• Eet iedere dag een royale portie groente. Groente bevat veel waardevolle stoffen en levert maar weinig calorieën. Kies wat u lekker vindt. Groenten uit blik of de diepvries zijn ook een goede keuze. Reken per persoon op 200 gram groente.

Turkse keuken
Gerecht uit de Turkse keuken, Guvec met vleesGuvec met vleesHeerlijke lamsstoofschotel met groente en rijst.

Koken - leefstijl - diabetes

Je kunt de kans op diabetes verkleinen! Doe de Diabetes Risicotest