Börek
Ingrediënten:
450 gram diepvries spinazie
25 gram amandelen
1/2 ui of 1 sjalot
2 teentje knoflook
2 eetlepels olijfolie
voor de saus:
3 eieren
6 eetlepels vloeibare margarine uit een fles
1 1/2 dl halfvolle melk
150 gram halfvolle Turkse yoghurt (3½ % vet)
1 pak yufka (3 vellen)
200 gram feta light
Warm de oven voor op 200 graden.
Laat de spinazie ontdooien.
Bereiding:
Rooster de amandelen in een droge koekenpan goudbruin. Hak de amandelen grof.
Maak de ui of sjalot en de knoflook schoon en snijd dit klein. Verwarm 1 eetlepel van de olie in een koekenpan en fruit hierin de ui en de knoflook zacht. Meng de spinazie en de amandelen er door en breng het mengsel op smaak met peper en een beetje zout.
Klop voor de saus de eieren los en klop er de margarine, de melk en de yoghurt door.
Bestrijk een ovenvaste schaal met de rest van de olie. Scheur 1 vel yufka in stukken en leg het in de schaal. Schep steeds wat van de saus tussen de lagen deeg.
Schep het spinaziemengsel erop. Verkruimel de feta over de spinazie. Vul de schaal verder met het yufkadeeg en verdeel de saus er tussen.
Bak de borek in de hete oven in ca. 25 minuten gaar en bruin.
Tips
• Kies voor magere fetakaas. Het vet in kaas is verzadigd en daarom verkeerd vet.
• Olie en vloeibare margarine uit een fles bevat veel onverzadigd vet. Onverzadigd vet is Oké.