Lamacun
Ingrediënten:
Voor 4 - 6 personen
500 gram volkorenmeel
1 theelepel gedroogde gist
4 tot 6 eetlepels halfvolle melk
2 theelepels suiker
Voor de vulling:
1 ui
5 ontvelde tomaten
2 eetlepels fijngehakte peterselie of fijngesneden dille
400 gram mager lamsgehakt
piment
1 eetlepel gemalen komijnzaad
milde paprikapoeder
Bereiding:
Strooi het meel in een kom en maak in het midden een kuiltje. Doe de gist met de handwarme melk, wat water en wat zout in het kuiltje en kneed van de ingrediënten een samenhangend en soepel deeg.
Verdeel het deeg in stukken ter grootte van eieren en laat het onder een vochtige theedoek tien minuten rijzen.
Maak de ui schoon en snipper hem fijn. Dompel de tomaten even in kokend water en trek er het velletje af. Snijd de tomaten klein.
Meng het gehakt met de ui, de stukjes tomaat en de peterselie of dille. Breng het mengsel op smaak met piment, gemalen komijn, paprikapoeder en een beetje zout.
Verwarm de oven voor op 180° C. Bestrijk 2 bakplaten met wat olie.
Rol elke portie deeg uit tot een dikte van een halve centimeter en verdeel ze over de bakplaten. Strijk het vleesmengsel met een lepel op het deeg en laat het deeg nog 5 tot 10 minuten rijzen.
Bak de pizza's midden in de warme oven in ca. 20 minuten gaar.
Eet er een salade bij van tomaat, komkommer, paprika, ui, peterselie, olijven en sla.
Tips
• Gebruik voor de lamacun volkorenmeel in plaats van witte bloem. Volkorenmeel bevat veel meer vitamines, mineralen en vezels dan witte bloem.
• Gebruik geen boter of olie in de vulling. Gehakt bevat al veel vet. Wees matig met vet. Vet uit boter en vlees bevat veel verzadigd vet. Verzadigd vet is verkeerd vet en slecht voor hart en bloedvaten.